3.2 Samenwerkingspartners

Met wie er het beste samengewerkt kan worden, verschilt per project. Bepaal dit bijvoorbeeld aan de hand van een stakeholderanalyse. Passend bij het gewenste doel bekijk je welke expertise of ingangen er nodig zijn voor het beoogde doel. Ga eerst na welke partijen binnen jouw domein al betrokken zijn. Inventariseer daarna welke partijen er nog meer betrokken zijn of kunnen worden. Vragen die kunnen helpen om de juiste samenwerkingspartners te bepalen:

Wie heeft er de juiste kennis of vaardigheden?
Zijn er projecten of thema’s met overlap?
Zijn er collega’s met talent voor verbinden of die makkelijk praten met anderen?

Door inzichtelijk te maken wat iedereen al bijdraagt aan gezondheid in de gemeente of wijk, vind je makkelijker overeenkomsten en gezamenlijke belangen. Houd hierbij rekening met de verschillende niveaus (bestuur, beleid en uitvoering) en fases in het proces (voorbereiden, uitvoeren en evalueren), want: het beter bereiken van kwetsbare senioren en het doorverwijzen naar passend aanbod vraagt om structurele samenwerking tussen uitvoerende partijen uit verschillende domeinen en zo vanuit meerdere beleidsterreinen drempels weg te nemen.

Voorbeeld van partners

Loket Gezond Leven biedt een voorbeeld van partijen en professionals aan wie je kunt denken voor samenwerken aan vitaal ouder worden [2]: overzicht mogelijke samenwerkingspartners

Welke partijen zijn bezig met sport en bewegen in de wijk en kunnen senioren helpen vitaal ouder te worden.

Om senioren in beweging te krijgen, is het van belang om lokaal en in de buurt van de senioren actief te zijn. Hierdoor is een regionale of lokale samenwerking in de wijk of buurt ten aanzien van voldoende sport en bewegen nodig. Het is belangrijk dat de omgeving van senioren ze motiveert en dat ze ondersteuning krijgen bij het vinden van passend aanbod. Een wijkgerichte of locatie aanpak heeft namelijk meerdere voordelen:

  • Een sterker wijknetwerk van professionals bevordert signalering van problematiek, wensen, behoeften en belemmeringen.
  • Een betere afstemming en het delen van kennis en ervaringen zorgt ervoor dat je steeds minder ‘het wiel opnieuw hoeft uit te vinden’;
  • Goede samenwerking leidt ook tot meer tevreden professionals
  • Door het gebruik van je netwerk in de wijk krijg je sneller en adequater resultaat;
  • Samenwerking zorgt voor verbetering van kwaliteit in de dienstverlening van de zorg.

 

Samenwerken in de wijk

In elke wijk vind je professionals die jou kunnen helpen jouw patiënt of cliënt meer in beweging te brengen. De online Wijktekening geeft een overzicht van deze instanties of professionals. Kom erachter wat de verschillende professionals voor jou kunnen betekenen, hoe je patiënten of cliënten naar hen kunt doorverwijzen en ga met de wijktekening aan aan de slag om jou beweegnetwerk vorm te geven.