3.3 Samenwerken: hoe doe je dat?

De Meedoen Meerkamp biedt algemene handvatten om een samenwerking op te starten, beter te organiseren of een bestaande samenwerking te verbeteren. De motivatie of meerwaarde om een samenwerking rondom sport en bewegen aan te gaan verschilt per domein, zoals voor een praktijkondersteuner, beweegprofessional of welzijnswerker. Elkaar vinden bereik je door in te spelen op elkaars behoefte, het oplossen van een probleem of elkaars expertise beter gebruiken. Dit begint vaak met een kop koffie of kennismakingsgesprek om elkaar en elkaars motieven en wensen te leren kennen. Praktische vervolgstappen vind je in de Meedoen Meerkamp.

Samenwerken start met een kleine actie of een simpele vraag

Elke professional, mantelzorger of vrijwilliger binnen sport, zorg en welzijn kan een eerste stap zetten richting een samenwerking. Enkele voorbeelden:

  • Een wijkverpleegkundige zoekt contact met de buurtsportcoach om de beweegmogelijkheden in de buurt te verkennen.
  • Een zorgprofessional nodigt de buurtsportcoach uit voor het teamoverleg om zo bewegen op de agenda te zetten bij collega’s.
  • Een buurtsportcoach vraagt een casemanager, trajectbegeleider of seniorenconsulent ter ondersteuning in het eerste contact met mantelzorgers of zorgpartners.
  • Een mantelzorger schakelt familie of vrienden in voor een wandel- of ander beweegmomentje.

Tipkaarten rondom samenwerkingen tussen verschillende domeinen

In de volgende tipkaarten vind je handvatten en specifieke tips over de zaken waar je rekening mee kunt houden bij het initiëren van een samenwerking tussen verschillende domeinen.

Valpreventie

Het toenemende aantal senioren vraagt om meer aandacht voor de zelfredzaamheid. Een van de grotere, relatief nieuwe thema’s voor gemeenten waarin domeinoverstijgend samenwerken essentieel is, is valpreventie – onderdeel van het Gezond en Actief Leven Akkoord. Hiervoor is de Ketenaanpak Valpreventie in het leven geroepen. Deze aanpak vraagt om samenwerking tussen verschillende domeinen (gemeente, zorg, sport en welzijnsprofessionals) om valincidenten te voorkomen.

 

Tipkaart Valpreventie

Gezamenlijk werken aan (val)preventie en voldoende sport en bewegen voor senioren staat hierbij centraal. Beleidsmakers en professionals uit zorg, welzijn en sport zijn hierbij aan zet. De Tipkaart valpreventie helpt je op weg om deze ketenaanpak lokaal vorm te geven en samenwerking te organiseren.

De tips uit de Tipkaart valpreventie zijn in dit geval gericht op dit specifieke thema, maar kunnen ook worden gebruikt rondom andere of een combinatie van thema’s, samenwerkingen en/of lokale projecten.

 

Samenwerken is niet hetzelfde als verbinden

Het opbouwen en met name het actief onderhouden van een goede samenwerking gaat niet vanzelf. Waar het begint met een kop koffie en kennismaken, vraagt een succesvolle samenwerking daarna tijd en aandacht. Hier is vaak niet voldoende over nagedacht of deze tijd is vaker niet beschikbaar. Dit vormt vaker een belemmering om tot een goede werkzame samenwerking te komen, maar er zijn ook mogelijkheden om (domeinoverstijgende) samenwerking te financieren uit GALA of IZA gelden. Het organiseren van periodieke bijeenkomsten om het proces, de voortgang en de resultaten van de samenwerking te bespreken en/of evalueren zijn namelijk van groot belang.

Samen antwoord geven op vragen over de samenwerking en resultaten zorgt voor betrokkenheid, verbinding en geeft de mogelijkheid om de samenwerking en de effecten ervan te verbeteren. Vragen die hierin richting kunnen geven zijn [1]:

  • Loopt het zoals we voor ogen hebben?
  • Behalen we de gewenste resultaten of moeten we ergens bijsturen?
  • Hebben we de juiste partners betrokken en in de juiste rol?
  • Of moeten we op zoek naar aanvullingen?

Voorbeelden over succesvolle samenwerkingen tussen sport en andere domeinen ten behoeve van vitaal ouder worden: