Om de lokale uitvoering te ondersteunen bestaan er vanuit de overheid doelstellingen en kaders ter ondersteuning van het bevorderen van de gezondheid, verminderen van gezondheidsachterstanden en stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl. De volgende akkoorden bevatten de thema’s sport en bewegen in combinatie met de doelgroep senioren:
- Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
- Landelijke Nota Gezondheidsbeleid (LNG)
- Nationaal Preventieakkoord (NPA)
- Integraal Zorgakkoord (IZA)
- Sportakkoord II (SAII)
- Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor senioren (WOZO)
Provincies en gemeenten hebben de taak en/of verantwoordelijkheid om deze landelijke kaders te vertalen naar lokaal beleid en daarmee bij te dragen aan de doelstellingen ten aanzien van een gezonde generatie in 2040 en daarna. Wat hierbij opvalt, is dat de stem en inbreng van de bewoners of patiënten steeds belangrijker worden, evenals het hierop aansluiten vanuit lokaal beleid en uitvoering.
Bewonersparticipatie
Een (nieuw) sport- en beweegbeleid biedt senioren binnen de gemeente kansen om mee te denken over wat is nodig om anders (on)georganiseerde sport beter te benutten en beter aan te sluiten bij de wensen/behoeften van de doelgroep senioren.
Het inzetten van bewonersparticipatie blijkt in de praktijk lastig en het kost vaak meer tijd en energie om tot de gewenste uitkomst (beleid) te komen. Deze infographic van Movisie biedt een stappenplan, inzicht in belemmeringen en oplossingen en praktische tips om senioren te betrekken in de vormgeving van (sport-en beweeg)beleid.