2.2 Aandacht voor sport en bewegen voor senioren binnen GALA

Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is het de bedoeling om verder te bouwen aan het fundament voor een lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Dit alles om tot een gezonde generatie te komen. De Rijksoverheid, gemeenten, GGD en zorgverzekeraars zijn samen verantwoordelijk om gezondheidsachterstanden terug te dringen.

Het Gezond en Actief Leven Akkoord kent 13 (gezondheids)thema’s waaraan gewerkt kan worden om de gezondheidsachterstanden te verkleinen. Deze thema’s zijn gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl op fysiek en mentaal vlak, het terugdringen van gezondheidsverschillen en het inrichten van een leefomgeving die uitnodigt tot structureel bewegen en ontmoeten.

 

De Brede SPUK sport- en Beweegwijzer

De Brede SPUK sport- en beweegwijzer weergeeft de belangrijkste onderwerpen binnen het akkoord en helpt om de belangrijkste informatie ten aanzien van de inzet van sport en bewegen te vinden. Tevens vind je in de sport- en beweegwijzer voor alle thema’s verschillende kennisproducten, praktijkvoorbeelden en interventies om je op weg te helpen om effectief aan de slag te gaan met de inzet van sport en bewegen.

 

Sport als middel

Binnen GALA heeft sport- en beweegdeelname door en voor senioren een prominentere rol gekregen als onderdeel van de aan te pakken uitdagingen en deel van de (mogelijke) oplossing. Sportdeelname wordt steeds minder als het specifieke doel gezien, maar dient steeds nadrukkelijker als middel om vitaal ouder te worden en/of diverse maatschappelijke doelen en gemeentelijke opgaven te realiseren [3].

Sport en bewegen als middel inzetten houdt in dat je een specifieke, vaak kwetsbare groep een bepaalde activiteit aanbiedt. De sportactiviteit zelf is het belangrijkste element in de aanpak, ondanks dat deelnemers meestal niet zozeer meedoen om fitter of ‘beter’ te worden. Redenen om mee te doen zijn vaker: anderen ontmoeten, ontspannen en een groter gevoel van welbevinden. Meer over sport inzetten als middel lees je in het artikel over sport als middel.

Sociaal sportinitiatief

Wanneer je een sociaal sportinitiatief inzet, ga je een stap verder dan ‘sport als middel’: het gaat in dit geval om een planmatige aanpak of interventie voor de doelgroep. Met als doel dat de doelgroep vooruitgang boekt op een levensdomein zoals onderwijs, wonen, werk, welzijn of gezondheid.

Een sociaal sportinitiatief is geschikt voor meer complexe maatschappelijke vraagstukken. Deelnemers zijn in dit geval ook samen aan het bewegen, maar het gaat expliciet om het leren van vaardigheden of ervaringen die hen vooruit helpen in het leven. Zoals het bouwen van zelfvertrouwen, verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, teamwork ervaren

 

Whitepaper Sociale sportinitiatieven

Meer over de waarde, mogelijkheden en bouwstenen van een succesvol sociaal sportinitiatief vind je in de Whitepaper Sociale sportinitiatieven en de Toolkit Sociale sportinitiatieven