2. Sport- en beweegbeleid ondersteunt vitaal ouder worden

Sport- en beweegbeleid geeft richting aan wat de gemeente wil op het gebied van sport en bewegen. Het geeft andere sectoren in de gemeente de mogelijkheid tot aanhaken, samen optrekken, versterken en bundelen van initiatieven en budget om doelen te realiseren. Beleid kan draagvlak creëren en afstemming tussen verschillende onderdelen van de gemeente en tussen gemeente en sportaanbieders bevorderen. Bijkomend voordeel van een beleidsplan en bijbehorende nota’s, is de mogelijkheid om doelen en resultaten na verloop van tijd te evalueren en de impact van het beleid te monitoren.

Voor buurtsportcoaches en sport- en beweegaanbieders biedt een sport- en beweegbeleid kansen om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en bij te dragen aan de ingezette koers van de gemeente. Het schept duidelijkheid bij sportaanbieders wat de gemeente wel en niet ondersteunt en stimuleert. Het biedt sportaanbieders een toetsingskader voor eigen initiatieven en de mogelijkheid om zich te profileren binnen de gemeente.

 

Voor meer informatie over het initiëren, organiseren en vormgeven van sport en beweegbeleid kun je terecht in de Beleidswijzer Sport en Bewegen. Deze beleidswijzer is een praktisch hulpmiddel om beleid te (her)formuleren, inclusief een stappenplan.

 

Sport- en beweegbeleid voor senioren binnen de gemeente

De meeste gemeenten (85%) hebben beleidsdoelstellingen op het gebied van sporten en bewegen voor senioren. Hiervan heeft ongeveer de helft specifieke doelstellingen voor dit thema en valt het bij de andere helft onder het algemene sport-, senioren- of gezondheidsbeleid. Echter vallen de gemeentelijke beleidsdoelstellingen op het gebied van sport en bewegen voor senioren vaak onder bredere doelstellingen, zoals ‘iedereen in de gemeente aan het sporten/bewegen krijgen’ of ‘focus op kwetsbaren’.

In de meeste gevallen bepalen gemeenten de daadwerkelijke richting uiteindelijk in de uitvoering. Bij bijna alle gemeenten ligt de (gedeeltelijke) uitvoering bij de buurtsportcoach of uitvoeringsorganisatie[1-2].
Waar 85% van de gemeenten aandacht heeft voor senioren, blijft de inzet van de buurtsportcoach op deze groep achter. In 2021 werd slechts 305 van de 2.788 beschikbare fte ingezet voor de doelgroep senioren [2]. Dubbele vergrijzing, personeelstekort in zorg en welzijn, hogere zorgkosten en de positieve effecten van sport en bewegen vragen echter om meer aandacht voor senioren binnen sport- en beweegbeleid.