Belangrijkste kenmerken
-
- Bij een Sport Impact Bond (SpIB) zijn een sportorganisatie, een investeerder en de overheid betrokken
- De investeerder is een partij uit de markt
- De investeerder betaalt de realisatie van het project
- Doelen behaald? De overheid betaalt dit bedrag plus een overeengekomen rendement terug
- Voor de overheid is het grootste voordeel dat ze niet risicodragend is
- In andere sectoren wordt deze methode al vaak gebruikt (Social Impact Bonds)
Best practices
Case study: Stichting Life Goals
Society Impact deed een verkennend onderzoek naar de toepasbaarheid van SpIB’s in Nederland een deed een case studie over Stichting Life Goals. Deze stichting zorgt ervoor dat kwetsbare mensen via sport weer kunnen meedoen aan de maatschappij. Een SpIB zou hen kunnen helpen om de baten van de activiteiten van Life Goals concreter en meetbaarder te maken. Zo kan de maatschappelijke waarde ook in financiële termen duidelijk worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van deelnemers op wiens leefsituatie maatschappelijke winst te behalen is. In het onderzoek is berekend dat het ‘break-even point’ van de activiteiten van Life Goals op 32% ligt. Dat wil zeggen, als minstens 32% van de baten toerekenbaar is aan de activiteiten van Life Goals, dan zijn de baten hoger dan de kosten.
Haalbaarheid en toepasbaarheid SpIB
In 2017 onderzochten EY en Society Impact de haalbaarheid en toepasbaarheid van Social Impact Bonds in de sport. De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn dat er veel aandacht moet worden besteed aan het aantonen dat mensen daadwerkelijk gezonder worden en tevens dat het de overheid op de lange termijn kosten bespaart. Ze zien zeker potentie in het gebruik van SpIB’s, maar stellen dat het wellicht meer inspanning vereist dan in andere sectoren.
Context
Een Social Impact Bond is een innovatief financieel instrument om maatschappelijke initiatieven te realiseren die domein overstijgend zijn en normaal gesproken te kostbaar. Een Sport Impact Bond is een samenwerking tussen een uitvoerende (sport)organisatie, een investeerder en de overheid.
De uitvoerende organisatie maakt met de gemeente afspraken over de resultaten die ze gaat realiseren. De investeerder stopt geld in het initiatief en de overheid betaalt dit geld terug aan de investeerder als de vooraf afgesproken resultaten daadwerkelijk worden behaald. Deze terugbetaling gebeurt tegen een afgesproken rendement. Investeerders kunnen partijen uit de markt zijn, maar ook liefdadigheidsorganisaties die een hoger risico willen nemen en akkoord gaan met een lager rendement en een langere looptijd. Het gaat in deze constructie om het behalen van de vooraf gedefinieerde doelstellingen. De betrokken partijen maken op basis van gelijkwaardigheid afspraken over wat ze willen realiseren en welke opbrengsten (ook financieel) ze verwachten.
Tips
- Lees hoe de gemeente Rotterdam Social Impact Bonds inzet om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.
- Het Oranje Fonds is een maatschappelijk investeerder in Social Impact Bonds, lees hoe het fonds dat aanpakt.
- Lees het artikel in Sport&Strategie over Sport Impact Bonds.
- Het AI Magzine van oktober 2017 is volledig gewijd aan Sport Impact (Bonds).
- Lees dit artikel over de ervaringen van Stichting Life Goals in de verkenning van een Sport Impact Bond.
- Social Finance NL is een partij die veel kennis heeft van Social Impact Bonds.
- Society Impact en EY hebben in 2017 onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en toepasbaarheid van Sport Impact Bonds.