Belangrijkste kenmerken
-
- Design, Build, Finance, Maintain en eventueel Operate
- Een private aanbieder zorgt voor het ontwerp, bouw en onderhoud van een voorziening
- De gemeente betaalt op basis van de beschikbaarheid van de accommodatie als deze af is
- Geschikt als keuzes in de bouw van invloed zijn op onderhoudskosten
- Onderhoudskosten vooraf duidelijk, opdrachtgever zit niet achteraf met te hoge kosten
- Lange termijn eisen stellen moet goed mogelijk zijn
- Behoorlijk complex, daarom doorgaans bij bouwprojecten van minstens 25 miljoen euro
Best practices
Kunstgrasvelden Vlaanderen
In Vlaanderen werden in 2009 in één keer 35 kunstgrasvelden aan dezelfde aannemer besteed via een DBFM-constructie. De aannemer was hierbij verantwoordelijk voor het hele proces: Design, Build, Finance, Maintain. De Belgische overheid stelde eisen op waaraan de velden moesten voldoen. De aannemer was naast de aanleg van de velden, ook verantwoordelijk voor het onderhoud gedurende 10 jaar. Dit ging in samenwerking met de lokale overheid, waarbij de aannemers de mensen van de lokale overheid opleidde om het reguliere dagelijkse onderhoud over te nemen. Hiervoor zijn jaarlijks clinics georganiseerd om de sportveldbeheerders wegwijs te maken.
Context
Gemeenten neigen steeds vaker naar een publiek-private samenwerking (PPS) bij de realisatie van een multifunctionele sportaccommodatie. Voor de sportsector is deze samenwerkingsvorm relatief nieuw. Bij een PPS wordt doorgaans één private (markt)partij betrokken bij de initiatieffase, het ontwerp, de bouw en het beheer en onderhoud. De gemeente en de private partij maken een verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. De wisselwerking van publiek en privaat kan bijdragen aan een kwalitatief beter resultaat (ook op de lange termijn), een beter risicomanagement en hierdoor lagere kosten en een efficiëntere uitvoering (Sport & Gemeenten, maart 2016).
Een vorm van PPS waar steeds meer aandacht voor komt is een geïntegreerde concessie, waarin de opdrachtnemer de componenten Design, Build, Finance en Maintain (DBFM) allemaal voor zijn rekening neemt. DBFM past vooral goed bij projecten waar keuzes in de bouw van invloed zijn op onderhoudskosten, omdat het dan dezelfde partij is die hierover gaat (lifecycleoptimalisatie). Voor DBFM om een reële optie te worden moet het (i) goed mogelijk zijn om voor de lange termijn eisen te zetten en (ii) het project moet voldoende groot zijn in verband met de complexiteit die hoort bij het sluiten van een DBFM-overeenkomst.
Tips
- Er is een Reisgids DBFM(O) voor decentrale overheden waarin veel praktische informatie staat over het principe van DBFM(O) bij aanbestedingen.
- Lees het boek Bouwen aan maatschappelijke waarden (2019) over de spanningen die kunnen ontstaan in PPS bij het realiseren van multifunctionele sportaccommodaties.